Дивна, стара посластица која се у Војводини традиционално спрема за Бадње вече. Поред резанаца са маком ово је још један класик војвођанске кухиње који морате пробати.
300г ширих резанаца
2-3 кашике уља
1 шоља пшеничног гриза
2-3 кашике жутог шећера
1 кесица ванил шећера
џем од вишања
Резанце скувајте у води у коју сте додали прстохват соли. Када су кувани, процедите их и исперите их у хладној води. Врло мало их зауљити.
2. У тигању, на загрејаном уљу, пропржите гриз, док лепо не порумени. Мешајте да не загори. Када је готово, скините са ватре и одмах додајте шољицу воде, како би пржени гриз набубрио. Додајте 2 кашике шећера и један ванил шећер, више или мање у зависности од тога колико слатко волите.
3. Пржени гриз добро измешајте са резанцима. Сервирајте у чинији, уз додатак џема од вишања.
Или погледајте како то бака прави.