Пред вама су 3 рецепта за зимницу од ове чудотворне воћке. Уживајте!
Џем из рерне
Састојци:
10 кг шљива
1,5 кг шећера
Припрема:
Шљиве опрати,очистити и изгњечити, додати шећер и ставити у рерну да се пече тј. кува. С времена на време промешати. Након отприлике сат времена када су комади шљиве мање видљиви, пребацити на ринглу и наставити даље кувати уз стално мешање да вам не изгори. након тога сипати џем у вруће тегле, затворити и окренути наопачке.
Kомпот од шљива
Састојци:
5 кг шљива
3 кашике шећера по тегли
вода
пола кашичице конзерванса по тегли
Припрема:
Потребна вам је већа шерпа, у коју ћете прво ставити крпу, па у њу поређати тегле. Сваку теглу до пола напуните опраним и очишћеним шљивама (ако су мање можете стављати и целе). Сипати у сваку теглу по три кашике шећера, сипати воде до пола, допунити тегле шљивама, ставити пола кашичице конзарванса, долити још воде ако је потребно, затворити поклопцима тегле, сипати воду у шерпу, прекрити мокром крпом и ставити у рерну да се кувају. Отприлике око сат времена на температури од 180 степени. Kомпот је готов када се шљиве почну окретати у тегли.
Џем од шљива са чоколадом
Састојци:
10 кг шљива
1,5 кг шећера
150-200 г чоколаде за кување
Припрема:
Самељите шљиве на машини за месо, додајте шећер и кувајте неких сат и по времена. Обавезно мешајте како не би џем загорео ,а поготово када додате чоколаду. Kада је смеса добила густину ставите 150-200г чоколаде за кување и наставите још пола сата да кувате и мешате. Kада је џем скуван,искључите, оставите мало да се прохлади и сипајте у тегле, које су предходно стерилисане. Затворите тегле, утоплите и до следећег дана их оставите да одстоје.
Извор: Брзи рецепти и савети