Сутлијаш је омиљена посластица многих генерација, а осим што је једноставан за прављење, намирнице обично сви имају код куће.
Састојци:
чаша пиринча (по могућству облог зрна)
1 л млека
кесица ванилин-шећера
шећер по укусу
цимет
Припрема:
Пиринач оперите под млазом воде, ставите у шерпу и налијте водом, тек толико да га вода прекрије. Ставите да се кува, па кад проври, смањите температуру, па постепено долијте још око 1 дл воде. Непрестано мешајте да се не залепи за дно шерпе и не загори. Kад уври сва вода, додајте млеко, опет мало по мало и непрестано мешајући. Kако пиринач бубри, доливајте још млека.
Пиринач је скуван кад млеко постане густо. Тад додајте шећер и ванилин шећер, мешајте још минут-два на ватри.
Пре него што сипате сутлијаш у посуде, оставите га у поклопљеној шерпи десетак минута да одстоји. Пред послуживање сутлијаш поспите циметом.
Извор: Ствар укуса