Škembići su popularno narodno jelo, koje često možemo videti da se naručuje u kafanama. Vrlo je ukusno i izuzetno jednostavno za pripremu.
Škembe ili drugačije burag je goveđi želudac koji se za ovu priliku seče na tanke trake i ostavlja da odleži neko vreme u hladnoj vodi. Jelo se može praviti i od creva. Ono što je najbitinije je da iznutrice uvek budu sveže.
Za škembiće vam je potrebno:
- mast
- 1kg škembića
- 1 šargarepa
- celerov list
- 3 lovorova lista
- 1 veza peršuna
- 5 glavica crnog luka
- 2 kašike brašna
- 1 kašika aleve paprike
- 1l goveđe supe
- 200gr sira
Preprema:
U veliki lonac sipajte vodu, dodajte peršun, šargarepu, lovor i 3 sitno seskania crna luka. Škembiće dobro operite, pa ih dodajte u lonac. kuvajte dok škembići ne omekšaju, pa ih izvadite iz lonca, ohladite i iseckajte na rezanca.
zatim šerpu dobro premažite mašću i na njoj propržite ostatak luka. U to dodajte škembiće, a odozgo sipajte brašno i alevu papriku i sve zajedno pržite 3 do 4 minuta. Nakon toga u šerpu sipajte goveđu supu i 3 dl vode u kojoj su se kuvali škembići, pa sve to začinite i kuvajte 40 minuta.
Škembiće uspite u zdelu, a pre služenja možete nastrugati sir odozgo.