Boršč (ruski: borщ) je supa od povrća iz istočne Evrope, koja tradicionalno sadrži cveklu kao glavni sastojak, koja joj daje jarko crvenu boju.
Potrebno:
3 krompira srednje veličine
pola glavice kupusa
2 tikvice, cvekla
2 manje šargarepe
2 paradajza
2 kašike paradajz pirea
glavica crnog luka
2 čena belog luka
peršunov list
kockica supe ili obična voda
kašika brašna
kašičica šećera
biber, so
Priprema:
Sve povrće operite i isecite na veličinu zalogaja a crni i beli luk sitno iseckajte. Na malo ulja propržite crni luk i šargarepu, dolijte malo vode i dinstajte nekoliko minuta, a onda dodajte paradajz, tikvice, cveklu i paradajz pire. Zatim umešajte i malo brašna prethodno pomešano sa malo vode i začinite biberom, šećerom i solju. Pripremite supu od kocke, dodajte krompir i kupus pa kuvajte 10-ak minuta. Umešajte i izdinstano povrće i kuvajte sve dok krompir ne omekša. Pred kraj kuvanja dodajte sitno iseckan beli luk i peršun, promešajte i kuvajte još nekoliko minuta.