Ratluk je do nedavno bio obavezna poslastica uz šojicu crne kafe. Ova orijentalna poslastica stigla nam je iz Turske, još u 15. veku, a u prevadu na srpski rahat lokum (inače turska reč) znači- satki zaogajčić. Danas, iako se ne služi toliko često, retko ko će je odbiti kada mu bude servirana uz kafu.
Za domaći ratluk vam je potrebno:
750gr šećera u kockice
350ml vode
125gr rastvorenog gustina(jestivi skrob)
1 limun
ulje za podmazivanje pleha
300gr šećera u prahu
Priprema:
Šećer prelijte vodom, a zatim ga kuvajte dok ne dobijete gust sirup. Skrob rastvorite u času hladne vode, pri tom vodite računa da nema grudvica, pa dodajte dobijenom sirupu. Sve zajedno kuvajte uz obavezno mešanje. Kada smesa počne da se “odvaja” od šerpe, dodajte šaku seckanih oraha (možete bilo koje koštunjavo voće). Masu zatim izručite u podmazan pleh i ostavite je nekoliko sati da se ohadi.
Kada se dovoljno prohladi, ratluk secite na kocke i pospite ih šećerom i prahu.
PROČITAJTE JOŠ: TRIKOVI ZA SAVRŠENU DOMAĆU KAFU: Užitak je zagarantovan