Ратлук се у Србији се традиционално служи уз шољицу домаће кафе. Ова посластица веома је популарна широм арапских земаља и широм Балкана. Оно што је посебно карактеристично за ову посластицу је да се брзо и лако спрема, те да је и ви сами можете направити у свом дому и по свом укусу.
Састојци:
600 г шећера
230 мл воде
1 кашика лимуновог сока
90 г кукурузног скроба
1 кашичица винског прашка за пециво
575 мл воде
1 кашичица екстракта ваниле
боја за храну
уље
Припрема:
У шерпицу сипајте шећер, воду и лимунов сок. Ставите на ринглу и кувајте 15 минута на умереној ватри док се шећер не отопи. Склоните са рингле. У другој шерпици помешајте скроб, вински прашак за пециво и прелијте са 575 мл воде. Ставите на ринглу и константно мешајте док смеса не постане густа. Затим постепено додајте претходну смесу и константно мешајте. Kрчкајте пола сата на лаганој ватри. након тога додајте арому ваниле и боју за храну. Умешајте. Четвртаст калуп обложите папиром за печење и четкицом умоченом у уље премажите. Излијте смесу. Након 3 х истресите из калупа и исеците на коцке. Уваљајте у кукурузни скроб.