Састојци:
– килограм неочишћених кестена
– 80 грама шећера – 100 грма маслаца
– 1 лимун шећер – 250 мл слатке павлаке
– 300 мл млека
– прстохват соли
Припрема:
Сирово кестење ољуштити засецајући горњу тврду кору и гулећи је од доње, шире стране, ка горњој ужој. Тако очишћено кестење, на којем је остала танка доња кожица, ставити у шерпу и прелити хладном водом да огрезну. Додајте прстохват соли и кувајте око 10 минута.
Одлити воду из куваног кестења и оставити их да се прохладе.
Очистити кестење од кожице и наставити кување у млеку још десетак минута.
Смесу померити са рингле и оставити да се прохлади. Kада је смеса прохлађена измиксати је штапним миксером, додати шећер, лимун шећер, омекшали маслац и све добро измешати. Ако је смеса превише чврста у њу додати мало слатке павлаке и промешајте.
Пре јела оставите у фрижидеру да се добро охлади.