Kуповни кечап је препун шећера, у себи има врло мали проценат правог парадајза, као и осталих здравих састојака. Зато је најбоља опција да своју зимницу употпуните овим рецептом за домаћи кечап. Прави се веома лако, а не изискује ни много новца. Kонзервисан је пастеризацијом.
Неопходни састојци:
5 кг зрелог парадајза,
2-3 гранчице целеровог лишћа,
40 грама шећера,
1 дл винског сирћета,
2 дл уља,
3 листа лорбера,
5 љутих папричица (уколико желите љут кечап),
1 кашика соли
Ова количина производа је довољна са осам мањих тегли.
Начин припреме:
Опрати, посушити кухињским убрусом, па ситно исецкати лишће целера. Врло ситно исецкати љуте папричице. Парадајз ољуштити и самлети у блендеру. Уколико имамо машину за прављење сока од парадајза, која приликом млевења одваја љуске од плода, употребићемо њу.
Сок од парадајза ставити у већу шерпу, па га загрејати до кључања, а затим смањити температуру на врло тихо кување. Додати сецкан целер, уље, сирће, шећер, со, лорбер и папричице. Kувати колико је потребно да би се количина смањила на 1/3, у почетку мешајући повремено, а касније чешће. Проверити да ли је кечап довољно слан, па досолити уколико је потребно.
Одабрати и опрати лепе тегле које нису оштећене, оставити их да се оцеде, а пола сата пре завршетка кувања кечапа ставити их на решетку у рерни, наопако окренуте, да се угреју и добро осуше на 100°Ц. Искључити ринглу на којој се кувао кечап, а и рерну. Вадити сувом крпом једну по једну теглу, и увек затворити врата од рерне да се остале тегле не би хладиле. Пунити тегле кечапом помоћу мање кутлаче или левка за пуњење тегли.
Испод сваког поклопца ставити комад целофана, да кечап не би дошао у додир с поклопцем. У случају да немамо поклопце, ставити по 2 комада целофана с две гумице.
Тегле увити у нешто топло, добро их ушушкати и оставити да се хладе наредна два дана. Потом их одложите на неко хладно и тамно место.
Извор: Стил.Курир