Царска пита је једна од најбољих српских пита. Ову питу као и гибаницу многи воле да једу јер се лагано спрема. Само помешате састојке и ставите да се запече.
Састојци:
250 г брашна
1 прашак за пециво
100 мл маслиновог уља
200 мл јогурта
100 г киселе павлаке
100 г качкаваља
150 г коцкице фета сира
4 јајета
4 кисела краставчића
1 већа кисела паприка
Припрема:
Умутите јаја, додајте просејано брашно са прашком за пециво. Затим сипајте уље, јогурт, киселу павлаку, рендан качкаваљ, сецкане краставчиће и паприку и коцкице фете. Све лагано промешајте. Плех обложите пек папиром, па сипајте смесу. Поравнајте и пеците на 220°Ц око 40 минута.