Познато је да у Војводини бећаром зову нежењу, момка весељака и беземљаша. Некада су ови момци чували газдинске баште од лопова и тако зарађивали хлеб. У тим баштама је увек било парадајза, лука и паприке, па су бећари уз мало соли и понеко јаје часком могли да спреме ручак. Поврће би секли сатарицом, па се и данас ово летње јело зове сатараш.
Ево рецепата:
1.БЕЋАРАЦ НА МОМАЧКИ НАЧИН
ПОТРЕБНО ЈЕ
2 главице црног лука, 5 зелених паприка, 4 парадајза, 2 јајета, суви биљни зачин, со, бибер, оригано, вода, уље
ПРИПРЕМА
Паприке и парадајз исеците на коцкице, а лук на ребарца. У дубљи тигањ наспите толико уља да покрије дно, па прво пржите лук око седам минута, потом додајте паприку, промешајте, па наспите чашу воде. Оставите да се крчка док не почне да загорева, па долијте још једну чашу воде и опет сачекајте док већи део не испари. Додајте парадајз и после десетак минута зачините сољу, бибером и ориганом. На крају убаците умућена јаја, те све мешајте још пар минута на умереној ватри.
2.КЛАСИЧАН БЕЋАРАЦ
ПОТРЕБНО ЈЕ
2 кг паприка, 2 кг зрелог парадајза, 1 кг црног лука, 1 љута паприка, кесица бибера, шоља уља, со
ПРИПРЕМА
Оперите паприку, осушите је и испеците на рингли или роштиљу. Печене паприке ставите у најлон кесу да се потпаре, а када се охладе, ољуштите их. Парадајз ољуштите и ставите у посебну посуду. Лук исеците на колутове и динстајте га на уљу 10 минута уз непрестано мешање, пазећи да не загори. У то додајте исецкану паприку и наставите са динстањем још 10 минута, па умешајте крупније исечен парадајз, бибер, со и љуту паприку. Све поклопите и кувајте на тихој ватри један сат. Пред крај кувања посуду отклопите и повремено промешајте.
3.БЕЋАРАЦ СА СОЈОМ
ПОТРЕБНО ЈЕ
300 г паприке, 150 мл сока од парадајза, 100 г сојиних комадића, 250 г црног лука, 200 г парадајза, 30 мл уља, 2 кашике сувог биљног зачина, кашичица црвене зачинске паприке
ПРИПРЕМА
Ситно исецкајте лук и паприку, а парадајз ољуштите и исеците на коцкице. На загрејаном уљу пржите лук док не добије златножуту боју. Лук често мешајте, а после десетак минута додајте паприку и пржите је док не омекша. Паприкаш ће бити лепши када ова два састојка пржите а не динстате. Само уколико буде неопходно, додајте мало воде. У мањој посуди загрејте воду, додајте кашику биљног зачина, а онда ставите соју да се кува. Кад соја омекша, процедите је и заједно с уситњеним парадајзом, соком и зачинима додајте у посуду с луком и паприком. Крчкајте бећарац док вишак воде не испари, а повремено промешајте.
4.МОЋНИ САТАРАШ
ПОТРЕБНО ЈЕ
450 г свињетине од бута, 50 г сланине, 2 главице црног лука, једна крањска кобасица, 100 г киселих краставчића, 400 г свеже паприке, кашика црвене млевене паприке, 100 г концентрата парадајза, 4 фефероне, 25 г брашна, 1 л воде, со, бибер, лист лорбера
ПРИПРЕМА
Месо исеците на траке. Сланину, паприку, фефероне, лук и киселе краставце на коцкице, а кобасицу на колутове. У суд ставите сланину и лук и мешајте док лук не омекша, па додајте кобасицу и месо. Пржите док месо не ухвати боју, а онда поспите брашном и зачинском паприком. Пржите уз мешање пазећи да не загори и стално стружите дно. Додајте концентрат парадајза и добро промешајте. Посолите, побиберите, додајте лорбер и фефероне, те киселе краставце и паприку, налијте водом и кувајте на тихој ватри док сва течност не уври.