Само за искусне куваре и куварице: Рибљи паприкаш са севера Бачке

Почнимо са чињеницом да је јело под називом „риба са паприком“ први пут описано у кувару Мађарице тетке Рези 1871. године: рибу и лук ставити у шерпу, налити толико воде да их прекрије, кувати, у међувремену додати паприку.

Потребни састојци:

Ша­ран, а уз то мо­же и ра­зна дру­га ри­ба – 1,5 кг; 4 гла­ви­це цр­ног лу­ка исе­че­ног на ре­бар­ца; уље; 2 ка­ши­ке бра­шна; 3 ли­ста ло­во­ра; гла­ви­ца бе­лог лу­ка сец­ка­ног на круп­но; до­ста би­бе­ра у зр­ну; 1 ка­ши­чи­ца љу­те але­ве па­при­ке; 0,5 л бе­лог ви­на; сок од ли­му­на; 2 дл ку­ва­ног па­ра­дај­за; ве­за сец­ка­ног пер­шу­но­вог ли­ста; по­ла ве­зе сец­ка­ног це­ле­ро­вог ли­ста

Припрема:

Ри­бу очи­сти­ти и исе­ћи на пар­чад. Лук и це­лер про­пр­жи­ти на уљу да омек­ша­ју уз за­ли­ва­ње во­дом, а по­сле ви­ном. Бра­шно за­му­ти­ти с ма­ло во­де, до­да­ти још ма­ло во­де и до­да­ти лук. До­да­ти ло­вор, бе­ли лук, би­бер, але­ву па­при­ку и ви­но, па про­ку­ва­ти. У то ста­ви­ти по­со­ље­не ко­ма­де ри­бе пре­ли­ве­не со­ком од ли­му­на и ти­хо ку­ва­ти нај­ви­ше по­ла са­та уз бла­го окре­та­ње по­су­де. Он­да па­ра­дајз и пер­шун, па ку­ва­ти још де­се­так ми­ну­та.

 

Придружите се тиму успешних: Објављен оглас за закуп локала на београдским пијацама

ЈКП “Београдске пијаце” са задовољством обавештава заинтересована физичка и правна...

Београдске пијаце: Објављен оглас за закуп тезги, расхладних витрина и боксева

ЈКП “Београдске пијаце” са задовољством обавештава заинтересоване произвођаче и предузетнике...

Пијаце радо посећују деца: Здраве навике и забава за најмлађе

Здрава исхрана утиче на правилан развој деце, али и...

Чудесна исцељења која су се догодила пред моштима Светог Василија

Сва чуда која се догађају у Острогу монаси брижљиво...