Почнимо са чињеницом да је јело под називом „риба са паприком“ први пут описано у кувару Мађарице тетке Рези 1871. године: рибу и лук ставити у шерпу, налити толико воде да их прекрије, кувати, у међувремену додати паприку.
Потребни састојци:
Шаран, а уз то може и разна друга риба – 1,5 кг; 4 главице црног лука исеченог на ребарца; уље; 2 кашике брашна; 3 листа ловора; главица белог лука сецканог на крупно; доста бибера у зрну; 1 кашичица љуте алеве паприке; 0,5 л белог вина; сок од лимуна; 2 дл куваног парадајза; веза сецканог першуновог листа; пола везе сецканог целеровог листа
Припрема:
Рибу очистити и исећи на парчад. Лук и целер пропржити на уљу да омекшају уз заливање водом, а после вином. Брашно замутити с мало воде, додати још мало воде и додати лук. Додати ловор, бели лук, бибер, алеву паприку и вино, па прокувати. У то ставити посољене комаде рибе преливене соком од лимуна и тихо кувати највише пола сата уз благо окретање посуде. Онда парадајз и першун, па кувати још десетак минута.