Лагана и укусна посластица коју је госпођа Марика пронашла у, преко сто и више година старој, мађарској куварици своје баке. Оригинални назив рецепта гласи KЕVRET ALMAS SUTEMENY.
Потребни састојци:
1 кг киселкастих јабука
250 г шећера
3 јаја
2 кашичице цимета
250 г оштрог брашна
1 прашак за пециво или кашичица соде бикарбоне
Припрема:
1. Јабуке очистите, ољуштите и исеците на колутове. Две јабуке нарибајте и оцедите.
2. На дно плеха ставите алуминијски фолију па одозго сложите колутове јабука.
3. Умутите шећер, јаја и цимет, додајте брашно помешано с прашком за пециво и рибане јабуке. Све прелијте преко послаганих колутова јабука. Пеците у загрејаној пећници на (200 степени око 30 мин).
4. Печени колач, док је још врућ, преврните на тацну, скините фолију, поспите прженим лешницима и прелијте глазуром од чоколаде. Кад се охлади, добро га је јести са шлагом, али није обавезно, може и без њега.
Ако у кући немате чоколаду, направите једноставну глазуру од какаа:
Угрејте 200г шећера, 2,5 кашичице какаа и 3 кашичице млека. Кад се шећер отопи, додајте мало маргарина, масти или уља и прелити преко колача.
Извор: Кулинарика