Састојци: 320-350 г брашна, 200 мл млека, 20 г квасца, мало уља, 1 кашичица шећера, со.
Прелив: 2 равне кашике брашна, пола кашичице соли, 1 кашика уља, мало воде.
Припрема: У млаком млеку растворити квасац, додати шећер, мало уља и мало мање од наведене количине брашна (око 320 г) обрадити добро тесто да буде глатко. Подмазати суд у коме сте месили и ставити тесто да расте око 45 минута на собној температури.
Замесити на столу, па исећи на шире траке и увијати у танке ваљке. Ређати у плех који сте обложили пек папиром. Покрити да порасту па их премазати жуманцетом. Посути са мало сусама и пећи око 15 минута на 220 степени.
Док се штапићи пеку направити прелив. Брашно измешати са уљем, додати со и сипати воду и направити тесто мало гушће него за палачинке.
Извадити штапиће који су мало поруменели па их помало преливати у млазу и пећи још 15 минута да лепо порумене.
Бакина кухиња