Џејми Оливер је један од најславнијих светских кувара поставио је на свом порталу рецепт за чувени српски специјалитет: ћевапе!
Инспирисан српском кухињом Џејми Оливер одлучио је да креира једноставан рецепт користећи два омиљена српска бренда:
ћевапе и ајвар.
На свом блогу, Џејми је рекао да су Срби један од ретких народа који и даље поштују традицију од три оброка дневно. Такође је рекао да је кључна тачка српске кухиње месо (свињетина, говедина, пилетина, телетина…) што знатно отежава сваком странцу, љубитељу меса, наручивање у кафани.
Џејмијев рецепт “Ћепави with ајвар”
Састојци који ће вам бити потребни за припрему су:
750 г млевеног говеђег меса 400 г млевеног свињског меса
1 главица белог лука, плус 4 чена црног
2 кафене кашичице соде бикарбоне
1 кафена кашичица млевене паприке
1 јаје
150 мл киселе воде
Маслиново уље
6 црвених паприка
2 патлиџана
Першун
2 лимуна
Екстра девичанско маслиново уље
1 црни лук
6 тортиља
Љуте папричице (по избору)
Кисела павлака
Припрема:
Ољуштите, издробите 4 чена белог лука и ставите у велику чинију. Додајте све млевено месо и помешајте. Убаците мало соде бикарбоне и млевене паприке, и зачините по укусу.
Убаците јаје и рукама гњечите смесу. Додајте колико је год потребно киселе воде како би смеса постала глатка.
Поделите месо у 10 до 12 комада у облику ћевапа, отприлике 10 цм дугачких и 2 цм широких. Ставите их у науљену тепсију, покријте пластичном фолијом и ставите у фрижидер.
За ајвар, угрејте рерну на 230ºЦ/гас 8.
У нову тепсију ставите целе паприке, патлиџане и неољуштени црни лук, и пеците у рерни 30 до 40 минута, све док кора поврћа мало не поцрни.
Када се паприке и патлиџани запеку, ставите их у чинију, покријте пластичном фолијом и оставите једно 20 минута. Када се мало охладе, ољуштите им коре и одстраните стабљике, и исецкајте поврће.
Исцедите 6 препечених ченова белог лука и додајте течност поврћу. Додајте и першун, а онда све исецкајте заједно.
Након што исецкате све поврће, зачините са мало соли и бибера, исцедите 1 лимун и додајте доста уља. Одложите посуду.
Потом ситно исецкајте преостали першун и сипајте га у чинију. Ољуштите, ситно исецкајте црни лук и додајте га у чинију, и након тога у њу исцедите други лимун. Промешајте све и одложите посуду.
Непосредно пре него што планирате да послужите јело, подгрејте тортиље и ставите тигањ на ватру. Када се тигањ угреје, пеците ћевапе једно 10 до 12 минута док се не испеку.
За сервирање премажите ајвар преко тортиља, ставите на њих пар ћевапа и по једну љуту папричицу. Са стране ставите по кашику павлаке и преостале колутиће лука као декорацију.