ОПОРАВЉА ЈЕТРУ, ЧИСТИ ЦРЕВА, ПОДИЖЕ ИМУНИТЕТ: Расол од киселог купуса је лек за све!

Расол садржи обиље витамина и минерала који се налазе у купусу, због чега се ради бржег деловања препоручује пуна чаша ујутру и још једна у поподневним сатима. Три кашичице благог расола попијене пре оброка помажу особама са хроничнм затвором.

Шта то све има овај напитак, због чега се изузетно цени као лек? У њега су се, пре свега, „преселили“ сви витамини из киселог купуса. Првенствено садржи огромне количине витамина Ц, иначе најбољег савезника против прехладе. Богат је и витамином Е, савршеним антиоксидансом, витамином K, важним за коагулацију, као и витаминима Б комплекса. У њему се налази витамин У, један од најређих, који помаже лечењу чира на желуцу и дванаестопалачном цреву. Од минерала у расолу су заступљени калијум, калцијум, фосфор, сумпор који му даје антисептична својства. Осим ових, у завидним количинама присутни су и гвожђе, бакар, цинк и магнезијум.

Искуство народне медицине показало је да је расол делотворнији уколико се, приликом кисељења, између редова купуса ставља лишће винове лозе, грожђе, дуње исечене на кришке или јабуке, ким, коморач. И обавезно, што мање соли.

С обзиром на то да минерал калијум подстиче излучивање воде из организма, расол би требало да пију и оболели од реуме и гихта. Свакодневно пијење овог сока између оброка помаже код дијареје и упале црева. Против чира на желуцу препоручују се три чаше до литар расола, током целог дана у малим гутљајима, у трајању од три до четири недеље. Због тога што убрзава варење, расол се препоручује као важан састојак дијете за мршављење. Млечна киселина у њему јача имуни систем и обнавља цревну флору.

Фитонутријенти као састојак штите организам од слободних радикала, узрочника оштећења мембрана ћелија.

Расол садржи и ензиме који учествују у детоксикацији организма, због чега се и препоручује код мамурлука. Присталице народне медицине тврде и да смањује могућност настанка карцинома плућа, желуца, црева и простате. А узимање сваких пола сата једне велике кашике овог напитка може помоћи у прочишћавању бронхија од хроничног кашља. Да би се добио жељени ефекат, расол треба узимати дуже време, између месец до месец и по. У комбинацији са соком од шаргарепе одличан је за особе код којих је доказан мањак калцијума или имају остеопорозу.

Приликом конзумирања расола треба водити рачуна да не сме бити слан, а уколико јесте, треба га разредити водом.

Расол је добар и против наглувости. Увече, пре спавања, расолом треба наквасити вату, а онда је тако наквашену ставити у уво. Са ватом треба преспавати и ујутру је извадити. Поступак треба понављати све док наглувост нестане, а заговорници народне медицине тврде да даје одличне резултате.

Извор: Новости

Придружите се тиму успешних: Објављен оглас за закуп локала на београдским пијацама

ЈКП “Београдске пијаце” са задовољством обавештава заинтересована физичка и правна...

Београдске пијаце: Објављен оглас за закуп тезги, расхладних витрина и боксева

ЈКП “Београдске пијаце” са задовољством обавештава заинтересоване произвођаче и предузетнике...

Пијаце радо посећују деца: Здраве навике и забава за најмлађе

Здрава исхрана утиче на правилан развој деце, али и...

Чудесна исцељења која су се догодила пред моштима Светог Василија

Сва чуда која се догађају у Острогу монаси брижљиво...