Ђурђевданска погача неизоставна је на славској трпези.
На дан Светог Ђорђа, некада се славска погача украшавала црвеним и белим цвећем, и то увезаним црвеним концем.
Састојци:
– 400 мл свежег млека
– 1 коцка (42 г) квасца
– 3 кашике шећера
– 1 кашика соли
– 2 јаја + беланце од трећег
– 1 кашичица сирћета
– 3 кашике уља
– око 1 кг брашна, може и више
– маслац – за премазивање
– сусам
Припрема:
Прво активирајте квасац, па затим умутите јаја са преосталим млеком и додајте просејаном брашну. Замесите средње тврде тесто, па оставите да нарасте.
Тесто поделите на 5 лопти и сваку развијте у кору у облику круга. Ређајте једну на другу, тако што сваку мажете маслацем, осим последње. Исеците их на 8 дела осим средине.
Једну од кора исеците на 3 траке и направите плетеницу, другу кору исеците по средини, па крајеве окрените ка њој и савијте надоле.
Оставите погачу да нарасте, па је премажите жуманцетом, млеком и уљем. Пеците на 160 степени око 40 минута.
Стил