U okviru projekta Zaboravljena jela Srbije, ovog leta obilazimo našu zemlju, istražujemo veličanstvene predele i probamo autentične ukuse. Put nas vodi u Istočnu Srbiju.
Suve paprike punjene pirinčem i prazilukom
Sastojci:
- 20 suvih paprika
- 3 struka praziluka
- 1 veza zeleni
- 1/4 korena celera
- 1/2 šolje pirinča
- so, biber
- 1 ravna kašika aleve paprike
Priprema:
Paprike operite, potopite u vrelu vodu i ostavite dok spremate nadev. Na ulju propržite iseckan i posoljen praziluk. Kad omekša, dodajte krupno rendanu zelen i celer, pa dinstajte dok ne omekša. Dodajte ispran pirinač i isključite šporet, ali ostavite na ringli i sve lepo sjedinite. Na kraju pobiberite.
Punite paprike kašičicom pazeći da ih ne probušite. Nije potrebno da ih „zatvarate” krompirom.
U podmazan pleh ili vatrostalnu posudu sipajte ulje tek toliko da pokrije dno, pa poređajte paprike. Prelijte ih vodom u kojoj su bile natopljene, a ako je nema dovoljno, dodajte toliko vode da ogreznu. Preostali nadev stavite preko složenih paprika, pospite alevom paprikom i zapecite na 180 stepeni, dok gornji sloj nadeva ne dobije zlatnožutu boju, a tečnost se ne smanji napola.
Vlaška čorba
Sastojci:
- 1 kg mlade boranije
- 1 veza zeleni
- 1 paradajz
- 200 g ovčjeg sira
- 2 jajeta
- 1 vezica mirođije
- so, biber
Priprema:
Boraniju i zelen iseckajte, posolite i stavite da se kuva. Kad omekša, dodajte oljušten i seckan paradajz, pa kuvajte još oko 5 minuta. Zatim isključite šporet, ali ostavite čorbu na ringli.
Dodajte ugrubo izmrvljen sir, promešajte i lagano, sve vreme mešajući, sipajte jaja umućena s biberom. Na kraju umešajte sitno iseckanu mirođiju i sklonite s vatre.