Već krajem avgusta polako počinjemo sa pripremom zimnice. U nju se neizostavno svake godine svrstava i džem od šljiva.
Ovo je proveren, starinski recept za ovaj džem i naravno – bez konzervansa je.
Potrebno vam je:
6kg šljiva, 2 kg šećera, 1 grančica matičnjaka ili 1 grančica žalfije.
Priprema:
Uberite i dobro operite šljive. Pažljivo im odstranite koštice i peteljke a zatim ih stavite u veliku, pliću šerpu.
Šećer sipajte preko šljiva i sve stavite na ringlu ili na stari dobri “Smederevac”. Pustite neka se džem dobro ukuva, a vi nemojte biti lenji nego redovno mešajte da vam ne prigori. Dok se džem lagano krčka dodajte mu ili grančicu matičnjaka ili žalfije kako bi poprimio neobičnu notu začinskog bilja. Na kraju kuvanja izvadite ovu grančicu iz džema.
Kada ostane trag od kašike na dnu šerpe – to je znak da je džem gotov.
Tegle dobro operite a onda ih stavite u rernu i zagrejte ih. U zagrejane tegle sipajte vreo džem. Uživajte!