Новогодишња трпеза треба задаје много мука свим домаћицама.
Ево предлога за најлепшу посну трпезу у години!
Предлог за предјело:
Ролнице са туњевином у комбинацији са сланим ролатом са поврћем
За ролнице са туњевином потребно је :
4 црвене паприке, 200 г туњевине из конзерве, 200 г посног мајонеза, сок од пола лимуна, першун, со, бибер
Паприке испеците на плотни или у рерни, ољуштите их и исеците на шире траке. Туњевину оцедите од уља, изгњечите је виљушком и помешајте са сецканим першуном. Масу посолите, побиберите и попрскајте соком од лимуна. Све добро измешајте, па стављајте помало смесе на сваку траку паприке и правите ролнице. Поспите першуном и послужите хладно.
За слани ролат са поврћем потребно је
400 г кромпира, 100 г спанаћа, 100 г пиринча, 2 шаргарепе, веза першуна, 100 г маринираних шампињона, пола кашичице слатке паприке, пола кашичице белог лука у праху, 3 чена белог лука, 50 г кечапа, 100 г сусама
Кромпир и спанаћ обарите у сланој води, оцедите и испасирајте. Додајте зачине, па масу ставите на фолију посуту сусамом и развуците оклагијом. Обарите шаргарепу, исеците је на коцкице и помешајте с бареним пиринчем. Посолите по укусу, додајте першун, слатку паприку, бели лук и ситно сецкане шампињоне. Масом филујте кору од кромпира и спанаћа. Кору увијте у ролат и оставите у фрижидеру на два сата. Пре служења украсите густим кечапом.
Предлог за главно јело предлажемо вам домаћи подварак са димљеним шараном и толстолбиком оца Гаврила
Домаћи подварак са димљеним шараном и толстолобиком
Потребно: купус(свеж или кисели), шаргарепа, целер, першун, ловоров лист, бели лук, уље.
На уљу продинстати сецкани купус са шаргарепом, першуном, целером, белим луком. Кад се продинста мало, додати парадајз из флаше. Нека се крчка око сат и по. Када је укуван, пребацити купус у посуду за печење тако што ћете прво ставити купус са поврћем, а одозго димљени шаран и толстолобик. Запећи у рерни.
Као прилог уз ово јело предлажемо вам ајвар и посну проју.
За десерт предлажемо вам сочну посну москва-шнит торту
Састојци за кору: 2 мале шољице (од 0,7 дл.) шећера, 2 шољице киселе воде, 1 шољица уља, 1 кашика меда, 1 кашичица прашка за пециво, 2 кашике какао праха, 5 кашика млевених ораха, 250 г брашна. Ово су састојци за једну кору, а потребно је да направите две.
За први фил: 1,3 л сока од ананаса, 250 г пудинга од ваниле, 10 кашика шећера, 2 дл сока од ананаса из конзерве, 250 г маргарина, 150 г прах шећера.
За други фил: 500 мл посне слатке павлаке.
Потребно је и следеће: 300 г вишања, 1 конзерва ананаса.
Припрема: Све састојке за кору измешати кашиком и смесу излити у подмазан и брашном посут плех, па пећи кору на 200 степени 20 мин. На исти начин направити још једну кору. Кад се коре охладе пресећи их на пола да се добију укупно 4 коре.
За први фил ставити сок са шећером да проври, а пудинг размутити са соком из конзерве, па скувати фил. Кад се охлади сјединити га са претходно измућеним посним маргарином и прах шећером. За други фил измутити посну слатку павлаку. Вишње ставити у цедиљку да се оцеде.
Прву кору попрскати са соком које су пустиле вишње, премазати првим филом, поредјати ананас, па премазати слатку павлаку. Ставити другу кору, попрскати је, затим нанети први фил, поредјати све вишње, слатка павлака, попрскана трећа кора, први фил, ананас, слатка павлака, четврта кора. Целу торту премазати са првим филом, па преко премазати остатак слатке павлаке.