Потребно је:
1/2 кг пасуља тетовца
1/2 кг црног лука
3 чена белог лука
150 г зрелог парадајза или пелата (1/2 конзерве)
1 мала кашика млевене црвене паприке
2 листа ловора
1 веза першуновог листа
со
Припрема:
1. Ако нисте потопили пасуљ увече да одстоји преко ноћи, ставите га у воду да огрезне током дана бар на један сат.
2. Kад пасуљ омекне, исперите га и ставите да се кува. Чим вода проври, смањите ватру и после 15 минута баците прву течност. Сипајте потом нову воду, нека буде топла, и додајте крупно исечене две главице црног лука.
3. Пасуљ треба да се крчка на тихој ватри, а пред крај кувања додајте остатак црног лука који сте претходно ситно исецкали, иситњен бели лук, ловор и црвену млевену паприку.4. Kада је пасуљ куван (потребно је око 2 х) и вода скоро испарила, у шерпу ставите ољуштен и ситно исечен зрео парадајз, со према укусу и доста першуновог листа. Одлично се слажу и рузмарин или босиљак.
5. Оставите да се све заједно крчка још неко време, али припазите да се пасуљ не прекува јер ће се јело претворити у кашу.
6. Монаси пасуљ једу овако, а ви можете додатно да укључите рерну да се загреје на 180 °Ц, преспете пасуљ у пригодну тепсију (ако је остало доста течности, процедите!) и запечете га око 60 минута.
Сервирајте јело топло, а остатак спремите у фрижидер кад се охлади, на хладном може да стоји неколико дана.
Kурир.рс