Praziluk je vrsta luka, koji je veoma ukusan, hranljiv i niskokaloričan.
Za kajganu sa prazilukom potrebno vam je:
- pola struka praziluka iseckanog na kolutiće
- 4 jajeta
- ulje
- so
U osnovnoj varijanti ovo jelo se pravi tako što se praziluk propržite na ulju par minuta, pazeći da ne promeni boju. Na taj način se dobija slatkast ukus praziluka. Jaja umutite, posolite i sipate preko praziluka. Po želji možete dodati: sir, slaninu, kobasice, kačkavalj, svežu seckanu papriku…
O praziluku i njegovim efektima na zdravlje
Praziluk može da se jede svež, da se dinsta, stavlja u čorbe, salate ili da se od njega pravi pita. Beli deo ove biljke obiluje fruktozom i saharozom, zato ima sladak, aromatičan ukus. Zeleni deo biljke bogat je vitaminima A i C i aktivnim supstancama koje podižu imunitet, zato i pomaže u borbi protiv virusa.
Obiluje vodom i zato je odličan diuretik. Od minerala sadrži, u većoj količini, kalijum i natrijum.
Bogat je celulozom i zato olakšava varenje. Istraživanja su pokazala da je efikasan kod mnogih oboljenja kao što su: alergije, astma, bronhitis, gojaznost, povišen holesterol, problemi sa jetrom i štitnom žlezdom…
Nutricionisti preporučaju da se jede svež ili da se samo kratko izdinsta na vodi ili ulju kako ne bi isparile hranljive supstance, pre svega vitamini.
Može se koristiti i kao obloga i to listovi ili isitnjen beli deo.