САСТОЈЦИ ЗА ПЕKМЕЗ ОД СМОKВИ:
5 кг свежих смокви
250 г шећера
1 ванилин шећер
150 г меда
нарендана корица од три наранџе
2 кашичице цимета у праху (по жељи)
1 кашичица лимунске киселине у праху
ПРИПРЕМА ПЕKМЕЗА ОД СМОKВИ:
1. На лаганој ватри растопите шећер док не добије златножуту боју, а затим додајте мед.
2. Смокве исечене на четвртине додајте у смесу шећера и меда и наставите да их кувате на лаганој ватри 90 минута.
3. Kада добијете кашасту смесу, додајте наррендану корицу наранџе, цимет, ванилин шећер и лимунску киселину. Све заједно кувајте још 30-ак минута.
4. Док се пекмез кува, припремите чисте тегле за пуњење. Темељно их оперете, осушите и ставите у рерну 15 минута на 120 степени због дезинфекције.
5. Пекмез полако сипајте у вруће тегле, добро затворите и окрените теглице наопачке неколико минута, а затим вратите у нормалан положај и оставите да се охладе.
Пријатно!
Stil.Kurir