Povrće, sem što je puno vitamina i minerala i dobro za naše zdravlje, može nam pomoći i u očuvanju vitke linije.
Zbog svog sastava neke namirnice nam ubrzavaju metabolizam i pomažu da lakše izgubimo kilažu.
Spanać
Moćan antioksidant. 100 gr spanaća sadrži 4 mg betakarotena, koliko je i dnevna potreba organizma za ovim antioksidanto, osim toga, spanać je bogat i drugim antioksidantima: vitamin C (40mr u 100 g), vitamin E (2mg) selinom( 180mcg) i cinkom( 0,5 mg).
Sadrži takodje i kalijum ( 500mg) i linoleičnu kiselinu, supstancu koja jača imuni issitem. Savet: da biste što bolje iskoristili antioksidantna svojstva spanaća, konzumirajte ga u sirovom stanju kao salatu.
Tikvice
Veoma su bogate vodom i kalijumom koji stimuliše oslobađanje toksina iz organizma. Sadrži i vitamin B9 koji ima značajnu ulogu u apsorpciji proteina i gvožđe. Tikvice se lako vare jer sadrže minimalnu količinu vlakana (1,1g) .Savet: ako želite da upotpunosti iskoristite hranjivu vrednost tikvica, pripremajte ih dok su sveže i ne čuvajte ih u frižideru više od 48 sati.
Zelena boranija
Izvor minerala. Bogata je mineralima soli:100 gr boranije sadrži 200mg kalijuma, 40mg kalcijuma, 20mg magnezijuma, 0,9mg gvožđa, a u manjem procentu i selen, cink, fluor. Boranija je veoma hranjiva jer osim minerala sadrži i vlakna, šećer i proteine, kao i betakarotene, vitamin C, vitamin E I B9. Savet: da bi ste sačuvali što viće vitamina, kuvajte boraniju što kraće moguće.
Plavi patlidžan-lako svarljiv.
Njegove prednosti: lako rastvorljiv, bogat vlaknima, kalijumom, magnezijumom, gvožđem. Savet: Prilikom kupovine birajte manje plodove koji imaju manje semenki jer se lakše vare.
Brokoli-“rudnik” vitamina i minerala.
Brokoli su bogati vitaminom C kao i naranđa. Osim toga, sadrži i vitamin E koji takođe ima jaka antioksidantna dejstva. Sadrži i sumpor koji sprečava infekcije, kalcijum -koji jača kosti i gvožđe, kalijum, šećer i proteine. Savet:vitamin C ćete sačuvati ako brokoli skuvate na pari, ubrzo posle kupovine.