Sunday, April 6, 2025
NaslovnaZanimljivostiNarodna medicinaPravo je vreme da pobedite sva iskušenja: Evo kako vam post može...

Pravo je vreme da pobedite sva iskušenja: Evo kako vam post može pomoći da smršate na zdrav način

Post je duševna hrana, priprema za svetu tajnu pričešća, savladavanje iskušenja i stremljenje ka čistoti duha i tela. Duhovni i telesni post neodvojivi su. Vreme posta je vreme iskušenja i pravo vreme da ih pobedite i sačuvate zdravlje!

post 2

Ukoliko patite od preterane telesne težine i hrana vam je doslovno neprijatelj, post je idealan način prirodnog lečenja. Preterana telesna težina je uzrok mnogih hroničnih bolesti i utiče na smanjenje životnog veka. Stoga bi svako, ko zbog svoje preterane telesne težine ima fiziološke probleme pa je zato i pod uticajem psihosocijalnog stresa, trebalo da uzme u obzir ovaj prirodni način lečenja. Nagrada dolazi na kraju – obavezno pričešće, pobeda samoga sebe, zdraviji i duh i telo.

Pre svega, post ne treba shvatiti kao gladovanje, nego kao dobrovoljno uzdržavanje od jela. Za vreme posta se organi odmaraju. Zamor organa je uzrok zbog koga dolazi do nepravilne razmene materija u organizmu, a na taj način i do gojaznosti. Uzdržavanjem od uzimanja hrane, organizam se čisti i mršavi.

Svako bi trebalo da se odluči za određenu vrstu posta: monodijetu, kratku nul-dijetu ili dugu nul-dijetu.

1. Pod monodijetom se podrazumeva da se jednom dnevno obilnije jede, dok se umesto ostalih obroka obilnije piju voda, čajevi i jede voće.

2. Kratka nul-dijeta (1-4 dana) izuzetno je omiljena – dovoljno je da se posti jedan dan u nedelji, a najbolja su dva – sreda i petak. Time se postiže da se nakon 2 do 3 dana umanji osećaj gladi, a samim time i potreba za hranom. Za vreme posta se ne uzima nikakva hrana nego se troše samo tečnosti, voda ili čajevi, tako da se u toku dana pravilno rasporedi količina od 2 do 3 litre tečnosti.

3. Dugu nul-dijetu (1-3 nedelje) treba sprovoditi pod nadzorom lekara, u smirenom okruženju daleko od stresa i štetnih uticaja okoline. Potrebno je redovno meriti krvni pritisak jer dolazi do potpune izmene materija u organizmu.

Ako ste nakon posta postigli da uspešno smanjite svoju telesnu težinu, brzo ćete se vratiti na svoju staru kilažu ako ne budete promenili svoj stari, nepravilan način ishrane i ne budete se pridržavali saveta za pravilnu ishranu. Bitno je da se nakon posta uzima lagana hrana, kako se ne bi opteretio želudac. Najbolje je započeti sa barenim povrćem. Jelovniku se mogu dodati lagani mlečni proizvodi (ujutro) tek trećeg dana, a zatim voće i hleb od različitih žitarica. Od četvrtog dana u jelovnik se mogu uvrstiti i jaja, meso i riba, ali se preporučuje da te namirnice budu kuvane.

Imajte na umu da svi sistemi organa imaju 24-časovni ritam i da svaki sistem ima posebno vreme kada je aktivan, što se može uočiti iz fotografije organskog sata koji vam može pomoći da vodite računa i pravilno uzimate hranu, a naročito tokom posta.

post kao lek

Vreme maksimalne funkcije:

Od 1 do 3 h JETRA: (detoksifikacija, mišići i oči)
Od 3 do 5 h PLUĆA (koža)
Od 5 do 7 h DEBELO CREVO (asimilacija, eliminacija, koža)
Od 7 do 9 h ŽELUDAC (limfa, hrana i probava)
Od 9 do 11 h SLEZINA, GUŠTERAČA (limfa, hrana i probava)
Od 11 do 13 h SRCE (arterije, cirkulacija krvi)
Od 13 do 15 h TANKO CREVO (probava, asimilacija, arterije)
Od 15 do 17 h MEHUR (kosti, zubi, eliminacija, čišćenje)
Od 17 do 19 h BUBREZI (kosti, zubi, uši, filtracija, eliminacija)
Od 19 do 21 h SRČANI OMOTAČ (stezanje krvnih žila)
Od 21 do 23 h TROSTRUKI GREJAČ (termoregulacija)
Od 23 do 1 h ŽUČ (probava, mišići, oči)

Vreme minimalne funkcije ili odmora:

Od 1 do 3 h TANKO CREVO (probava, asimilacija, arterije)
Od 3 do 5 h MEHUR (kosti, zubi, eliminacija, čišćenje)
Od 5 do 7 h BUBREZI (kosti, zubi, uši, filtracija, eliminacija)
Od 7 do 9 h SRČANI OMOTAČ (stezanje krvnih žila)
Od 9 do 11 h TROSTRUKI GREJAČ (termoregulacija)
Od 11 do 13 h ŽUČ (probava, mišići, oči)
Od 13 do 15 h JETRA (detoksifikacija, mišići, oči)
Od 15 do 17 h PLUĆA (koža)
Od 17 do 19 h DEBELO CREVO (asimilacija, eliminacija, koža)
Od 19 do 21 h ŽELUDAC (limfa, hrana, probava)
Od 21 do 23 h SLEZINA, GUŠTERAČA (limfa, hrana, probava)
Od 23 do 1 h SRCE (arterije, cirkulacija krvi)

Izvor: Hartman L. Eberhard, “1001 domaći lek: zdravlje na prirodan način”, Beograd: Adut Internacional 2002.

Katarina
Katarina
Opančar u usponu
RELATED ARTICLES

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime

Most Popular

Recent Comments