Budući da se posni krompir pire pravi bez dodataka mleka i margarina najbitnije je da ga dobro začinite, kako bi ukus bio intenzivniji.
Za posni krompir pire vam je potrebno:
- 0,5 kg belog krompira
- 1,l vode
- ½ dl ulja
- malo soli
- 3 manja čena belog luka
- sveža mirođija
- biber u zrnu
Priprema:
Oljuštite krompir, dobro ga operite i iseckajte ga na četvrtine. Posolite vodu i u nju dodajte krompir i nekoliko zrna bibera. Kuvajte sve zajedno na blagoj vari dok krompir dobro ne omekša.
Za to vreme izgnječite 3 čena belog luka i sitno iseckajte mirođiju.
Kada krompir bude gotov, ocedite ga od vode, a zatim ga gnječite uz dodavanje ulja i belog luka. Pobiberite ga sveže mlevenim biberom, a zatim opet sve izgnječite. Obavezno probajte pire kako biste utvrdili da su ukusi dobro izmešani i podešeni.
Na kraju krompir pire pospite svežom mirođijom i poslužite ga dok je još topao kao dodataj jelu.
Napomena:
U posni krompir pire možete staviti i komadić posnog margaina i sojino mleko.