Kremasta čoko torta
200 mililitara kisele vode
200 mililitara ulja
400 grama brašna
300 grama mlevenih oraha
1 prašak za pecivo
1 limun
300 grama šećera
Fil 1:
6 pudinga od čokolade
300 grama šećera
250 grama margarina
Fil 2:
500 grama posnog šlaga
300 mililitara kisele vode
Glazura:
200 grama crne čokolade
4 kašike ulja
Priprema:
3 kore ispeći od sledeće mase: Najpre umutiti kiselu vodu i šećer, pa dodati brašno zajedno sa praškom za pecivo, ulje i mlevene orahe. Iscediti limun i narendati pride njegovu koru.
Skuvati puding i šećer u 1 litri vode. Sve ohladiti i sjediniti sa umućenim margarinom.
Filovati sledećim redosledom: 1. kora, fil od čokolade, pa šlag, 2. kora, fil od čokolade… Sve dok se ne utroši materijal.
Odgore premazati otopljenom čokoladom.
Praznična torta sa filom od čokolade
Za patišpanj:
1/2 litre vode
250 mililitara ulja
300 grama šećera
300 grama mlevenih oraha
300 grama brašna
1 prašak za pecivo
5 kašika džema od kajsija
Za filove:
1 litra vode
3 kesice pudinga od vanile
3 kašike gustina
200 grama šećera u prahu
250 grama margarina
200 grama žutih i zelenih žele bombona
200 grama čokolade za kuvanje
200 grama mlevenih oraha
8 kašika sojinog mleka u prahu
Napraviti 3 patišpanja od sledeće mase: U dublji sud sipati vodu, ulje, šećer, džem, brašno sa praškom za pecivo i mlevene orahe. Sve to žicom za mešanje dobro umutiti pa sipati u tri okrugle tepsije obložene papirom za pečenje.
Staviti u rernu 30 minuta na 200 stepeni.
Priprema filova:
U šerpu na šporetu staviti 600 mililitara vode, a u preostalu mezuru sipati prašak za puding, gustin i sojino mleko u prahu. Promešati pa u provrelu vodu na šporetu sipati lagano mešajući neprestano žicom. Kad se dobije potrebna gustina skloniti šerpu sa vatre.
Umutiti mikserom margarin sa šećerom u prahu, sve dok ne postane penast. Dodati mu ohlađeni krem i ponovo mutiti mikserom dok se dobro ne sjedini.
Smesu podeliti u 3 jednaka dela. U prvi deo dodati mlevene orahe i umutiti. U drugi deo smese dodati istopljenih 200 grama čokolade i mutiti dok se ne sjedini. U treći deo iseckati sitno žele bombone i izmešati.
Filovati sledećim redosledom. Prvi patišpanj, fil od žele bombona, drugi patišpanj, fil od oraha, treći patišpanj, pa fil od čokolade. Dekorisati žele bombonama.
Posna čoko – šerbet torta
6 kašika šećera + 350 grama šećera,
100 grama seckanih oraha,
200 grama mlevenih oraha,
kašika praška za pecivo,
šolja ulja,
brašna prema potrebi,
200 grama posnog margarina,
7 štangli posne čokolade.
Priprema: Na slabijoj vatri karamelizujte šest kašika šećera, prelijte šoljom vode i kuvajte dok se karamel ne istopi. Sklonite s vatre i u prohlađeno dodajte seckane orahe, 250 grama šećera i ulje. Sipajte brašna koliko je potrebno da dobijete testo srednje gustine. Dodajte prašak za pecivo, dobro izmešajte i testo podelite na dva dela.
U podmazanom i brašnom posutom kalupu ispecite dve kore.
Ušpinujte 100 grama šećera, dodajte mlevene orahe, margarin i dve štangle otopljene čokolade. Dobro izmešajte, premažite tortu i preklopite drugom korom. Ostatak posne čokolade istopite s nekoliko kašika vode i malo margarina. Topljenom čokoladom prelijte gotovu tortu.
Posna čoko – torta sa bademima
250 grama meda
250 grama šećera,
1 decilitar ulja
100 grama čokolade za kuvanje
4 decilitar mineralne vode
300 grama mlevenih badema
20 kašika brašna
1 kašičica sode bikarbone
Za fil:
7 decilitara vode
4 pudinga od čokolade
250 grama margarina
200 grama šećera u prahu
300 grama čokolade za kuvanje
3 kašike ruma
Za dekoraciju:
100 grama čokolade
3 kašike ulja
2 posna šlaga
2 decilitra mineralne vode
1 kašika ekstrakta vanile
Kore: Sjediniti med i čokoladu pa zagrevati na umerenoj temperaturi da se dobije ujednačena smesa. Skloniti sa ringle, dodati šećer i mešati dok se ne otopi. Potom dodati mineralnu vodu, ulje, mlevene bademe i brašno pomešano sa sodom bikarbonom te umutiti mikserom. Kalup obložiti papirom za pečenje i sipati u njega 1/3 smese za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 35 min. Na isti način od preostalog materijala ispeći još dve kore.
Fil: U šerpu sipati 5 decilitara vode i ostaviti da proključa. Posebno umutiti preostalu vodu sa pudingom od čokolade pa sipati u ključalu vodu. Nastaviti sa kuvanjem dok se ne zgusne.
Skloniti sa ringle, dodati izlomljenu čokoladu i mešati da se otopi. Posebno umutiti margarin sa šećerom u prahu i rumom pa dodati u ohlađeni puding i umutiti mikserom.
Filovanje: Prvu koru premazati 1/3 fila i prekriti drugom korom. Potom naneti 2/3 fila i preklopiti trećom korom. Preostalim filom premazati celu tortu.
Čokoladu rastopiti sa malo ulja i preliti preko torte. Posni šlag umutiti sa kiselom vodom i ekstraktom vanile pa njime premazati bočne stranice torte.