Wednesday, January 15, 2025
NaslovnaNaslovna4 najlepše posne čoko - torte za potpuni praznični ugođaj! Odlične su...

4 najlepše posne čoko – torte za potpuni praznični ugođaj! Odlične su za slave, a jednostavne za spremanje!

Kremasta čoko torta

200 mililitara kisele vode
200 mililitara ulja
400 grama brašna
300 grama mlevenih oraha
1 prašak za pecivo
1 limun
300 grama šećera

Fil 1:

6 pudinga od čokolade
300 grama šećera
250 grama margarina

Fil 2:

500 grama posnog šlaga
300 mililitara kisele vode

Glazura:

200 grama crne čokolade
4 kašike ulja

Priprema:

3 kore ispeći od sledeće mase: Najpre umutiti kiselu vodu i šećer, pa dodati brašno zajedno sa praškom za pecivo, ulje i mlevene orahe. Iscediti limun i narendati pride njegovu koru.

Skuvati puding i šećer u 1 litri vode. Sve ohladiti i sjediniti sa umućenim margarinom.

Filovati sledećim redosledom: 1. kora, fil od čokolade, pa šlag, 2. kora, fil od čokolade… Sve dok se ne utroši materijal.

Odgore premazati otopljenom čokoladom.

posne čoko torte

Praznična torta sa filom od čokolade

Za patišpanj:

1/2 litre vode
250 mililitara ulja
300 grama šećera
300 grama mlevenih oraha
300 grama brašna
1 prašak za pecivo
5 kašika džema od kajsija

Za filove:

1 litra vode
3 kesice pudinga od vanile
3 kašike gustina
200 grama šećera u prahu
250 grama margarina
200 grama žutih i zelenih žele bombona
200 grama čokolade za kuvanje
200 grama mlevenih oraha
8 kašika sojinog mleka u prahu

Napraviti 3 patišpanja od sledeće mase: U dublji sud sipati vodu, ulje, šećer, džem, brašno sa praškom za pecivo i mlevene orahe. Sve to žicom za mešanje dobro umutiti pa sipati u tri okrugle tepsije obložene papirom za pečenje.

Staviti u rernu 30 minuta na 200 stepeni.

Priprema filova:

U šerpu na šporetu staviti 600 mililitara vode, a u preostalu mezuru sipati prašak za puding, gustin i sojino mleko u prahu. Promešati pa u provrelu vodu na šporetu sipati lagano mešajući neprestano žicom. Kad se dobije potrebna gustina skloniti šerpu sa vatre.

Umutiti mikserom margarin sa šećerom u prahu, sve dok ne postane penast. Dodati mu ohlađeni krem i ponovo mutiti mikserom dok se dobro ne sjedini.

Smesu podeliti u 3 jednaka dela. U prvi deo dodati mlevene orahe i umutiti. U drugi deo smese dodati istopljenih 200 grama čokolade i mutiti dok se ne sjedini. U treći deo iseckati sitno žele bombone i izmešati.

Filovati sledećim redosledom. Prvi patišpanj, fil od žele bombona, drugi patišpanj, fil od oraha, treći patišpanj, pa fil od čokolade. Dekorisati žele bombonama.

posna čoko torta

Posna čoko – šerbet torta

6 kašika šećera + 350 grama šećera,
100 grama seckanih oraha,
200 grama mlevenih oraha,
kašika praška za pecivo,
šolja ulja,
brašna prema potrebi,
200 grama posnog margarina,
7 štangli posne čokolade.

Priprema: Na slabijoj vatri karamelizujte šest kašika šećera, prelijte šoljom vode i kuvajte dok se karamel ne istopi. Sklonite s vatre i u prohlađeno dodajte seckane orahe, 250 grama šećera i ulje. Sipajte brašna koliko je potrebno da dobijete testo srednje gustine. Dodajte prašak za pecivo, dobro izmešajte i testo podelite na dva dela.

U podmazanom i brašnom posutom kalupu ispecite dve kore.

Ušpinujte 100 grama šećera, dodajte mlevene orahe, margarin i dve štangle otopljene čokolade. Dobro izmešajte, premažite tortu i preklopite drugom korom. Ostatak posne čokolade istopite s nekoliko kašika vode i malo margarina. Topljenom čokoladom prelijte gotovu tortu.

posne čoko torte


Posna čoko – torta sa bademima

250 grama meda
250 grama šećera,
1 decilitar ulja
100 grama čokolade za kuvanje
4 decilitar mineralne vode
300 grama mlevenih badema
20 kašika brašna
1 kašičica sode bikarbone

Za fil:

7 decilitara vode
4 pudinga od čokolade
250 grama margarina
200 grama šećera u prahu
300 grama čokolade za kuvanje
3 kašike ruma

Za dekoraciju:

100 grama čokolade
3 kašike ulja
2 posna šlaga
2 decilitra mineralne vode
1 kašika ekstrakta vanile

Kore: Sjediniti med i čokoladu pa zagrevati na umerenoj temperaturi da se dobije ujednačena smesa. Skloniti sa ringle, dodati šećer i mešati dok se ne otopi. Potom dodati mineralnu vodu, ulje, mlevene bademe i brašno pomešano sa sodom bikarbonom te umutiti mikserom. Kalup obložiti papirom za pečenje i sipati u njega 1/3 smese za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 35 min. Na isti način od preostalog materijala ispeći još dve kore.

Fil: U šerpu sipati 5 decilitara vode i ostaviti da proključa. Posebno umutiti preostalu vodu sa pudingom od čokolade pa sipati u ključalu vodu. Nastaviti sa kuvanjem dok se ne zgusne.

Skloniti sa ringle, dodati izlomljenu čokoladu i mešati da se otopi. Posebno umutiti margarin sa šećerom u prahu i rumom pa dodati u ohlađeni puding i umutiti mikserom.

Filovanje: Prvu koru premazati 1/3 fila i prekriti drugom korom. Potom naneti 2/3 fila i preklopiti trećom korom. Preostalim filom premazati celu tortu.

Čokoladu rastopiti sa malo ulja i preliti preko torte. Posni šlag umutiti sa kiselom vodom i ekstraktom vanile pa njime premazati bočne stranice torte.

Katarina
Katarina
Opančar u usponu
RELATED ARTICLES

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime

Most Popular

Recent Comments