Rozen torta je oduvek bila neozabilazna poslastica na svim slavama. Pripremite ukusnu posnu rozen tortu i obradujte vaše goste!
Za 5 kora potrebno je:
- 150 g šećera,
- 20 kašika brašna,
- 3 šoljice ulja,
- 5 šoljica kisele vode,
- 1 kašičica sode bikarbone.
- 100 g meda
Ukoliko želite deblju koru, povećajte sastojke za pola.
Za fil:
- 250 g šećera,
- 2 šoljice vode,
- 2 kašike kakaoa,
- 2 kesice vanilin šećera,
- 300 g mlevenih oraha.
Za glazuru:
- 200 g šećera u prahu,
- 2 kašike prokuvale vode,
- ekstrat od malina, višnje ili jagode.
Priprema:
Kore:
- Promešajte med sa uljem i kiselom vodom, dodajte šećer, pa potom brašno izmešano sa sodom bikarbonom tako da vam testo bude malo gušće nego za palačinke.
- Kalup za pečenje kora obložite namazanim papirom ili folijom, pa tek onda ulijte testo u kalup.
- Pecite kratko u pećnici i čim se izvadi pečena kora, odvojite je od papira ili folije.
Fil:
- Ušpinujte 250 g šećera sa 2 šoljice vode, ali da ne bude previše gusto, pa dodajte mlevene orahe, kakao i vanilin šećer.
- Izmešajte sve pažljivo i toplim filom premažite pečene kore.
- Zadnju koru premažite glazurom od šećera.
Glazura:
- Umutite 200 g šećera sa dve kašike ključale vode.
- Kad se masa ujednači i počne da peni, dodajte nekoliko kapi ekstrata od maline, višnje ili jagode.
PROČITAJTE JOŠ: Posne kiflice sa džemom, hrskave i ukusne, takozvane ”siromaškice”
PROČITAJTE JOŠ: Recept za baklavu sa suvim šljivama i orasima
PROČITAJTE JOŠ: ČUPAVCI: Posna varijanta ovog neodoljivog kolača sa kokosom