Пита са тиквицама и шампињонима је прави избор за лаган и здрав оброк.
Пита са тиквицама је подједнако укусна ако је правите са хељдиним корама и са обичним корама.
За питу са тиквицама и печуркама вам је потребно:
500 гр хељдиних кора за питу (могу и обичне)
1/3 вечег празилука (може и црни лук, једна већа главица)
2 средње тиквице
200 – 250 гр свежих шампињона
1 кашика сувог зачина
1 кашичица соли
1/2 кашичице бибера
50 мл уља + 50 мл за премаз
50 мл воде + 50 мл за премаз
Пита са тиквицама и печуркама је посна, па је можете јести кад год пожелите.
Припрема:
Празилук или лук ситно исецкајте, па додајте мало воде и зачине и продинстајте га на тихој ватри.
Очистите тиквице и нарендајте их, заједно са шампињонима.
У издинстани лук додајте нарендане тиквице и шампињоне и све заједно пржите око 10 минута.
Направите прелив за премаз од 50мл воде и 50 мл уља. Ређајте по две (ако су хељдине коре) или по три (ако су обичне коре) једне на другу, последњу нафилујте и све зајено уролајте. Поступак понављајте док не исртошите св коре.
Питу са тиквицама пеците у рерни загрејаној на 200 степени око 30 минута.