Wednesday, May 14, 2025
NaslovnaSrpska jelaPosna lenja pita, na vodi: Od sada ćete je samo ovako praviti

Posna lenja pita, na vodi: Od sada ćete je samo ovako praviti

Sastojci:

2 šolje brašna,
2 šolje griza,
1 šolja šećera,
1 prašak za pecivo,
šećer u prahu za posipanje.

Za fil:

1,5 kg rendanih jabuka,
1 šolja šećera,
1 kafena kašičica cimeta,
rendana kora 1 limuna,
1 vanil šećer.

Za skeptike koji se odmah pitaju gde je u sastojcima voda – nije potrebna. Jabuke će same pustiti sok i natopiti koru, a jedna noć biće dovoljna da kolač odstoji i sam postane kompaktan. Ne brinite, nema kome nije uspeo!

lenja pita

Najpre treba napraviti fil tako što ćemo narendati jabuke, dodati šećer, vanil šećer, cimet i limunovu koru. Sve promešati i ostaviti.

U posudu staviti brašno, griz, šećer i prašak za pecivo pa sve izmešati varjačom. Od te smese izvaditi jednu šolju praškaste smese.

U suvu nepodmazanu posudu sipati polovinu mase koja je ostala u vangli. Potapkati rukom da se izjednači.
Preko toga staviti polovinu fila. Na to izručiti ostatak mase iz vangle i poravnati. Preko opet staviti drugu polovinu fila. Na kraju, masom iz šolje posuti i prekriti fil i ostaviti da stoji 10 minuta.

Peći 40 minuta na 200 stepeni. Kada je pečeno, posuti prah šećerom, pokriti krpom i ostaviti do sutradan, kako bi jabuke pustile sok i testo odmekšalo i povezalo se sa filom.

posnajela.rs

Katarina
Katarina
Opančar u usponu
RELATED ARTICLES

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime

Most Popular

Recent Comments