Састојци:
2 шоље брашна,
2 шоље гриза,
1 шоља шећера,
1 прашак за пециво,
шећер у праху за посипање.
За фил:
1,5 kg ренданих јабука,
1 шоља шећера,
1 кафена кашичица цимета,
рендана кора 1 лимуна,
1 ванил шећер.
За скептике који се одмах питају где је у састојцима вода – није потребна. Јабуке ће саме пустити сок и натопити кору, а једна ноћ биће довољна да колач одстоји и сам постане компактан. Не брините, нема коме није успео!
Најпре треба направити фил тако што ћемо нарендати јабуке, додати шећер, ванил шећер, цимет и лимунову кору. Све промешати и оставити.
У посуду ставити брашно, гриз, шећер и прашак за пециво па све измешати варјачом. Од те смесе извадити једну шољу прашкасте смесе.
У суву неподмазану посуду сипати половину масе која је остала у вангли. Потапкати руком да се изједначи.
Преко тога ставити половину фила. На то изручити остатак масе из вангле и поравнати. Преко опет ставити другу половину фила. На крају, масом из шоље посути и прекрити фил и оставити да стоји 10 минута.
Пећи 40 минута на 200 степени. Када је печено, посути прах шећером, покрити крпом и оставити до сутрадан, како би јабуке пустиле сок и тесто одмекшало и повезало се са филом.
posnajela.rs