Посна јафа ће изненадити ваше укућане и уверити их да и од посних намирница могу да се припремају изврсне посластице, једнако укусне као да су мрсне. Нема разлике! Проверите сами!
Састојци: 4 шоље белог брашна, 4 шоље пшеничног гриза, 2 шоље шећера, 100 грама млевених ораха (или рогач, млевени мак, кокос), 1 ванилин шећер, 1 прашак за пециво, нарендана кора лимуна и поморанџе, 4 шоље воде. Још је потребно 100 грама сувог грожђа и 3 кашике гриза.
За прелив: 4 шоље шећера, 4 шоље сока од поморанџе, 1 поморанџа.
Припрема:Суво грожђе прелити са врелом водом и оставити око десет минута да набубри. Процедити га и умешати са гризом. Све састојке горе наведене одједном измешати, можете умутити миксером и оставити да тесто мало одстоји, око 10 минута. Излити у плех који треба предходно обложити пек папиром. Одозго набацати суво грожђе и ставити да се пече у већ загрејану рерну на 170 или 180 степени ( зависи од ваше рерне). Отприлике се пече 20 минута а за то време је потребно скувати сируп. Сок измешати са шећером, убацити поморанџе и кувати око 20 минута. Воће извадити и са врелим сирупом прелити врео колач.
Оставите да се колач прохлади око 15 минута, исеците коцке и пустите да још упије сируп. Можете још печен колач избоцкати чачкалицом да боље упије. Најбоље је да га послужите за пар сати или сутрадан.
Погледајте и видео за детаљнија упуства:
Šerpica