Чувену руску салату први пут је припремио Луциен Оливер, руски кувар пореклом из Белгије, у ресторану Ермитаж у Москви 1860. године. Након Октобарске револуције и великог сиромаштва који је захватио Русију већина основних састојака замењена је приступачнијим и практичнијим састојцима, тако да руска салата данас има врло мало заједничког са изворним рецептом који је до данас остао тајна.
На нашим просторима је веома популарна и неизоставни је елемент сваке велике трпезе, а рецепт постоји и у мрсној и у посној варијанти.
Рецепт за мрсну руску салату:
300 гр мајонеза
200 г киселе павлаке
100 г прашке шунке (уместо шунке можете додати и обарено пилеће бело месо или кобасице)
200 гр грашка
2 кромпира
6 шаргарепа
4 кисела краставца
сенф
сок од пола лимуна
со и бибер по укусу
Припрема:
Обарите кромпир, шаргарепу и грашак. На ситне коцкице исеците шунку, краставчиће, кромпир и шаргарепу. Умутите миксером мајонез и павлаку, а затим добијену смесу помешајте са исецканим поврћем, шунком и грашком. На крају додајте кашичицу сока од лимуна, мало сенфа и зачин по укусу. Руску салату сервирајте хладну.
Рецепт за посну руску салату:
2 конзерве туњевине (може и барени ослић)
300 гр посног мајонеза
3 веће шаргарепе
4 кисела краставца
2 кромпира
200 г грашка
бибер
со
1 кашичица балзамико сирћета или лимуновог сока
Припрема:
Обарите кромпир, шаргарепу и грашак, па их затим исецкајте на ситне коцкице. Додајте ситно исецкане краставчиће и рибу, зачините по укусу, а затим додајте посни мајонез и све заједно умешајте. На крају додајте и кашичицу балзамико сирћета или лимуновог сока, па опет све заједно добро промешајте. Салату служите прохлађену.