U srpskom narodu davni je običaj da se uoči uskršnjeg posta proslavljaju poklade, Mesne i Bele poklade.
Mesne poklade padaju nedelju dana pre Belih poklada. Na mesne poklade narod često prestaje da jede meso i počinje da se priprema za uskršnji post. Mesne poklade se uvek proslavljaju obilatim gozbama na kojima se služi puno mesa.
Bela nedelja je sedmica između Mesnih i Belih poklada. U toku te sedmice narod se obično hrani belim smokom, mlečnim proizvodima i mlekom.
Za vreme Bele nedelje uobičajeno je da se pojednici i čitave grupe maskiraju, preruše i tako prerušeni idu od kuće do kuće i zbijaju šale.
U pojedinim mestima ovaj običaj se naziva još i Bele babe. Tada maskirana deca, a ponekad i odrasli, obilaze obližnje kuće u komšiluku tražeći, simbolično, jaja. Komšije ih često daruju i kojekavim slatkišima, bombonama, kolačima i voćem.
Preko Bele nedelje valja saditi beli luk, je se veruje da će dobro roditi, bez obzira na to kakva je godina.
Ponegde je običaj i da se deca ljuljaju na ljuljaškama, radi zdravlja, rodne godine, zdravlja ljudi i stoke.
Bele poklade, Velike Poklade ili Proštene poklade, praznuju se u nedelju uveče, nedelju dana nakon Mesnih poklada. Proštene poklade zovu se zbog toga što se toga dana zavađeni ljudi mire i jedni drugima praštaju da bi mirni i čisti mogli da se pričeste. Na Bele poklade priređuju se razne gozbe i pijanke, te se narod na taj način oprašta od belog mrsa i prelazi na uskršnji post.
Ovoga dana valja se da svako od ukućana pojede češnjić belog luka i bareno jaje.
Uveče babe deci trljaju tabane belim lukom i oblače im košuljicu naopako da bi ih sačuvale od veštica.
Na Bele poklade se mnogo gatalo i vračalo. Posebno je zanimljiv jedan običaj zvan lakmanje ili klocanje. U sumrak domaćin bi uzeo kuvano jaje, probušio ga iglom i kroz njega provukao konac , pričvrstio ga za tavanicu, a zatim bi ga zavrteo. Obešeno jaje počelo bi da kruži nad sofrom, a ukućani bi nastojali da ga uhvate zubima. Onaj ko bi u tome uspeo, imao je pravo da ga pojede. Ljuskama jajeta pripisivali su magična i lekovita svojstva, a pre svega moć lečenja.