Пријепоље, град чудесне лепоте и исто толико укусне хране.
На подручју Пријепоља узгаја се и једна од најздравијих житарица- хељда. Од хељдиног брашна у овом крају праве се најукуснији специјалитети, од хлеба до кора за баклаву и разне пите.
Хељда је изузетно здрава житарица, богата биљним влакнима. Једна шоља хељдиног брашна садржи готово половину препоручене дозе биљних влакана. Већина тих биљних влакана је нерастворљива, дакле пролази кроз црева помажући њихово пражњење. Али, хељда садржи и растворљива биљна влакна која доприносе одржавању нормалног нивоа шећера и холестерола у крви. Због тога хељдин хлеб има мањи гликемијски индекс од пшеничног.
Конзумација хељдиног хлеба помоћи ће одржавању нормалне телесне тежине и уклањању констипације.Потребно је:
450 г хељдиног брашна
10 г сувог квасца
1 кашичица соде бикарбоне
1 кашичица соли
1 кашичица шећера
2 кашике уља
250 мл млаке воде
У посуди за мешање ставити хељдино брашно, квасац, соду, со и шећер. Промешати варјачом, па налити воду и уље. Замесити тесто миксером, наставцима за тесто. Тесто буде лепљиво, да вас не буни, али му немојте додавати више брашна због тога. Оставити тесто да нарасте 30 минута. На побрашњеној подлози изручите нарасло тесто и благо га премесите. У округли плех за печење ставити папир, па пребацити премешено тесто и оставити га да одстоји још 30 минута. Пећи у предходно загрејаној рерни на 200Ц око 30 минута.
Стил