За подварак од киселог купуса потребно вам је:
главица киселог купуса (до 2 кг),
1 главица црног лука,
150 мл масти
сланина, суво месо, ћуретина (могу и кременадле, пилетина)
лорбер
млевени бибер
Припрема:
Исеците купус на ситне комаде (мало крупније него за салату), мало га проперите и оцедите.
Загрејте маст, па на њему издинстајте ситно сецкане лук и сланину. Овоме додајте и добро опрано сирово месо и све заједно крчкајте 10 минута. Затим додајте и кисели купус и све заједно пржите још 15 минута.
Издинстану смесу зачините бибером по укусу и ловоровим листом, а затим је ставите у глинену посуду (или ватросталну ако немате глинену). Комаде сланине позабадајте у купус, налијте мало воде и запеците у рерни на 200 степени. Пеците га док купус не омекша (око 1 и по сат или 2х).
Најбоље је да подварак сервирате са пројом или кромпиром (печеним или куваним).