Za pitu od heljde vam je potrebno:
- 6 jaja
- 7 dl mleka
- 15 punih kašika heljdinog brašna
- pola kašičice sode bikarbone
- soli po ukusu
- ulje
- 300 g usitnjenog sira
Priprema:
Zagrejte rernu na 200 stepeni.
Umutite jaja, pa dodajte mleko, brašno i sodu bikarbonu i mutite svek dok ne dobijete finu smesu malo gušću od one za palačnike.
Namažite pleh uljem i u njega nanesite onoliko smese koliko je potrebno da se pokrije dno. Tepsiju stavite u rernu i pecite do 5 minuta. Kada izvadite koru iz rerne, pospite je usitnjenim sirom, pa odozgo opet prelijte smesom od heljdinog brašna, a zatim tepsiju vratite u rernu da se kora peče. Ovaj postupak ponavljajte dok ne potrošite testo i sir. Kada se malo zapeče poslednji sloj kore, pitu isecite na kockice i vratite je u rernu da se peče dok ne dobije finu braonkastu boju.