U starim knjigama recepata pirotske brdarice još su poznate i kao “tatlije” po tome što su ih u naše krajeve doneli turski osvajači (reč “tati” na arapskom znači “slatko, ukusno”).
Naše bake sačuvale su ovaj starinski recept od svojih majki i baka, a zbog fenomenalnog ukusa kakvog imaju tatlije, i današnje domaćice često probaju njihovu recepturu u praksi.
Možete ih pripremiti na sledeći način:
Za testo:
– 750 g brašna
– 300 g masti
– 3 žumanceta
– 4 kašike kiselog mleka
Za preliv:
– 400 g šećera
– 1/2 l vode
– sok od pola limuna
– 2 kašike meda
Umutite mast, dodajte brašno i dobro mesite dok se ne oformi testo. Dodajte žumance i kiselo mleko pa mesite dalje.
Od dobijenog testa pravite duguljaste kolačiće, pritisnite ih na deo rendeta kojim se renda limun da na površini ostane šaren trag.
Kolačiće poređajte u podmazan pleh tako da šare budu gore. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne porumene.
Skuvajte preliv od navedene količine šećera, vode, limuna i meda i prelijte ispečene kolačiće. Tek kad se potpuno ohlade spremne su za serviranje.
Opanak.net