Традиционална пиротска посна баница по рецепту старих домаћица

Са југа Србије, из града познатог по својим ћилимима јединствених шара, сликовитом говору и, нарочито, гастрономским специјалитетима доносимо вам рецепт за посну баницу – традиционалну питу пиротског краја.

Потребно је:

пиротска посна баница

500 g кора за питу
200 g белог кукурузног брашна (не паленте)
150 ml сунцокретовог уља
1 кашичица соли
12 g прашка за пециво
100 ml воде
100 ml сунцокретовог уља за премазивање

Припрема:

Помешати бело кукурузно брашно, со, прашак за пециво, 100 ml уља и 250 ml млаке воде да се добије гушћа маса. Помешати воду и уље за премазивање и ставити са стране.

Оставити 2–3 најдебље коре за покривање. У науљен плех у којем печете пите ређати прво неколико празних кора, тако што сваку премажете мешавином уља и воде.

Nа сваку другу кору размазати добру пуну кашику фила, али пре фила и ту кору премазати мешавином уља и воде. Са корама које сте склонили са стране покријте питу и подвуците крајеве испод ње тако да је лепо ушушкана. На крају је исеците на коцке. Пећи на 200°С око 40 минута. Извадити из рерне и премазати је са 1–2 кашике мешавине уља и воде, па вратити у рерну још који минут.

srbijuvolimo.rs

Придружите се тиму успешних: Објављен оглас за закуп локала на београдским пијацама

ЈКП “Београдске пијаце” са задовољством обавештава заинтересована физичка и правна...

Београдске пијаце: Објављен оглас за закуп тезги, расхладних витрина и боксева

ЈКП “Београдске пијаце” са задовољством обавештава заинтересоване произвођаче и предузетнике...

Пијаце радо посећују деца: Здраве навике и забава за најмлађе

Здрава исхрана утиче на правилан развој деце, али и...

Чудесна исцељења која су се догодила пред моштима Светог Василија

Сва чуда која се догађају у Острогу монаси брижљиво...