Са југа Србије, из града познатог по својим ћилимима јединствених шара, сликовитом говору и, нарочито, гастрономским специјалитетима доносимо вам рецепт за посну баницу – традиционалну питу пиротског краја.
Потребно је:
500 g кора за питу
200 g белог кукурузног брашна (не паленте)
150 ml сунцокретовог уља
1 кашичица соли
12 g прашка за пециво
100 ml воде
100 ml сунцокретовог уља за премазивање
Припрема:
Помешати бело кукурузно брашно, со, прашак за пециво, 100 ml уља и 250 ml млаке воде да се добије гушћа маса. Помешати воду и уље за премазивање и ставити са стране.
Оставити 2–3 најдебље коре за покривање. У науљен плех у којем печете пите ређати прво неколико празних кора, тако што сваку премажете мешавином уља и воде.
Nа сваку другу кору размазати добру пуну кашику фила, али пре фила и ту кору премазати мешавином уља и воде. Са корама које сте склонили са стране покријте питу и подвуците крајеве испод ње тако да је лепо ушушкана. На крају је исеците на коцке. Пећи на 200°С око 40 минута. Извадити из рерне и премазати је са 1–2 кашике мешавине уља и воде, па вратити у рерну још који минут.
srbijuvolimo.rs