Omiljeni ručak mnogih od nas, ovo jelo se izuzetno lako sprema i uvek ispadne ukusno.
Za pečenu piletinu vam je potrebno:
- 1 pile, a možete i komade pileta po izboru (batak, karabatak, krilca, belo meso)
- 0,5 kg krompira
- 100 ml ulja
- suvi začin, so, biber po ukusu
- prstohvat sušenog peršunovog lista
- crvena mlevena paprika
- 250 ml vode
- 200 g putera
Priprema:
Poslažite piletinu u tepsiju. Krompire isecite na željene oblike, trudeći se da budu malo veći komadi. Sve dobro začinite po ukusu, prelijte sa čašom vode (od 250 ml) i stavite da se peče u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Sve zajedno pecite oko sat i po vremena. Nakon prvih 30 minuta pečenja, istopite puter, pa izvadite pile iz rerne i prelijte ga otopljenim puterom, sa bi kožica bila hrskavija, a meso mekše. U toku pečenja, po potrebi nalivajte malo vode.
Jelo poslužite toplo uz neku sezonsku salatu.