Dok osmišljavate trpezu za Badnji dan odn. Badnje veče, i polako kupujete potrebne namirnice, tu smo da vam malo pripomognemo! Imamo za vas odličnu ideju kada je glavno posno jelo u pitanju!
U pitanju je pijani šaran kojem ćete teško odoleti!
Za njegovu pripremu vam je potrebno:
- 2-2,5 kg šarana
- 1 ceo beli luk
- 2 kg krompira
- 2 čaše poluslatkog belog vina
Od začina:
- začin za ribu
- biljni začin
- beli luk u granulama
- so i biber
- začin za povrće
- crvena aleva paprika
- lovorov list
- celerov list
Priprema:
Zasecite ribu po leđnom delu od repa prema glavi, zasecajući tanak sloj mesa, odstranite i glavu i oštrim nožem napravite rezove na svaka 2 mm zasecajući meso sve do kičmene kosti sa jedne i sa druge strane.
Tako spremljenog šarana začinite i ostavite da stoji oko 2 sata na hladnom. Za to vreme sitno iseckajte beli luk, pa napunite trbušnu šupljinu šarana lovorom, celerovim listom i belim lukom.
Tepsiju podmažite uljem, stavite šarana i pospite ga ostatkom belog luka. Rernu zagrejte na 220 stepeni i stavite šarana da se peče. Nakon nekog vremena, kada vidite da se šaran malo zapekao, prelijte ga belim vinom. Prilikom daljeg pečenja, s vremena na vreme prelivajte ga sokom u kome se peče šaran.
Za to vreme dok se šaran peče, možete pripremiti krompir. Dobro ga oljuštite, isecite na željenji oblik i stavite ga da se kuva u slanoj, kipućoj vodi 10 minuta. Nakon 10 minuta, izvadite krompir iz vode, posolite ga i dodajte mu malo začina i stavite ga u tepsiju u kojoj je šaran. Pecite ih zajedno sve dok šaran ne bude gotov.
Prilikom služenja ribu i krompir pospite peršunom.