Петељку и листиће од јагода сви бацамо и ту правимо велику грешку. Уколико их осушите и од њих касније направите чај добићете веома моћан и здрав напитак који позитивно утиче на цео организам.
Петељке и листићи јагода имају више витамина Ц, него што га има у плодовима јагода, а садрже и исте микроелементе као плодови.
За шта је све добар овај чај?
Чајеви од петељки и листића јагоде, као и саме јагоде јачају нервни систем и делују против стреса, смањују замор, помажу код депресивних стања, код болести крви, користе се за побољшање стања бубрега.
Ови зелени делови биљке драгоцени су за дијабетичаре, јер могу да утичу на нормализацију шећера у крви.
Благотворне су при опоравку од болести, јачају имунитет, превенција су код болести желуца, помажу у лечењу артритиса, реуме, анемије, олакшавају тегобе, благотворно делују на повећан холестерол и повишен крвни притисак. Осим тога, јагоде убрзавају метаболизам и успоравају старење.
Припрема чаја:
Једну кафену кашичицу уситњених петељки шумских или баштенских јагода прелити чашом кључале воде. Нека одстоји поклопљено 20 минута. Пити три пута дневно. Овај чај пријатног укуса одлично је помоћно средство у терапији оболелих од канцера.
Извор: Стил.Курир