Сарма је често јело на српским светковинама и весељима. Потиче од турске речи “сармак” што значи увијати. Било да се пиринач и месо увијају у винову лозу, спанаћ или најчешће кисели купус, овај специјалитет постане омиљен сваком странцу који посети Србију.
Како би одали почаст овом старом традиционалном специјалитету са простора Балкана, становници Бачке Тополе су пре 5 година одлучили да организују сада већ популарну “Сармијаду”. Пета по реду Сармијада одржаће се и ове године у Бачкој Тополи на Вашаришту, у недељу 5. новембра од 8 до 18 часова.
Организатори најављују богат програм, такмичење у кувању, вашар рукотворина, програм за децу и музички програм.
За такмичење у кувању могу се пријавити екипе које имају 5 до 10 чланова, а котизација је 2 500 динара по екипи. Котизација садржи 2,5 kg млевеног меса, огрев и хлеб, а остале састојке обезбеђују екипе (кисели купус, или нешто друго (спанаћ, лист винове лозе, итд), зачини, котлић, прибор, гарнитура за седење и остале потрепштине). У свакој екипи треба да постоји један главни кувар, остали су помоћници.
Такмичење организујемо у 3 категорије:
1. Класична сарма (у купусу)
2. Необична сарма (у виновој лози, спанаћу или нешто друго по избору учесника)
3. Посна сарма (вегетаријанска)
У 3. категорији (вегетаријанска) котизација је 500 динара.
Рок за пријаву је 02. новембар (четвртак).
Програм пете “Сармијаде”:
07.30-08.30 ч.
Долазак екипа, регистрација и подела материјала
08.30-09.30 ч.
Увијање сарме и припремање за кување
09.30-13.00 ч.
Кување сарме
10.30 ч.
Отварање манифестације
10.45 ч.
Торнадо Денс Клуб
11.30 ч.
Такмичење у држању купуса
12.00 ч.
Музички концерт: Ансамбл Равница
13.00-14.00 ч.
Узимање узорака и оцењивање
14.00 ч.
Такмичење у рендању купуса
14.30 ч
Ансамбл Јухас и Радован Марић
16.30 ч.
Проглашење резултата