Pasulj sa suvim rebrima je jedno od omiljenih jela na našim prostorima.
Potrebni sastojci:
- 300 g pasulja Gradištanca ili Tetovca
- 300 g isečenih suvih rebara
- 3 glavice crnog luka
- 3 čena belog luka
- 1 velika šargarepa
- 1 paprika slatka ili ljuta po želji
- 1 kašika masti
- 1 kašika brašna
- začini: aleva paprika, so, biber, začin od suvog povrća
Očišćeni i oprani beli pasulj potopi se uveče u vodu da odstoji preko noći. Ujutru se procedi, sipa se nova voda i stavi se da provri. Za to vreme očisti se i sitno se isecka i izdinsta crni luk na masti a beli luk, šargarepa i praprika se iseckaju posebno.
Kada pasulj provri ponovo se procedi, a u veći lonac se stavi izdinstani crni luk, pripremljeni beli luk, paprika i šargarepa, suva rebra, proceđeni pasulj, par listova lorbera, malo mlevenog bibera i nalije se hladnom vodom koje bi trebalo da bude dva puta više nego pasulja i ostalog. Kada provri, nastaviti sa krčkanjem na tihoj vatri dok potpuno ne omekša, oko dva sata.
Zaprška– propržiti kašiku brašna na masti ili ulju, brzo mešati varjačom i dodati kašiku mlevena aleve paprike. Zapršku staviti u pasulj, posoliti i kuvati još desetak minuta uz mešanje.