Спремала од давнина, а била је Карађорђево омиљено јело. То је добро раскуван, па изгњечен пасуљ, који је Карађорђе носио о појасу у пљоснатој дрвеној посуди са поклопцем. За папулу се може употребити било која врста пасуља, а најбољи је бели.
Састојци: 500 грама белог пасуља тетовца, 2 главице црног лука, 2 чена белог лука, 2 децилитра уља, алева паприка, бибер, со, першунов лист.
Припрема: Пасуљ треба пребрати, опрати, па налити хладном водом и пустити да проври. Када проври, ту воду одлити, па налити топлом водом да огрезне. Додати ситно исецкане две главице црног лука, па кувати док вода не побели, а пасуљ се сасвим не раскува.
Пасуљ се затим процеди и добро изгњечи, да се од њега направи пире. Потом се посоли по укусу, дода ситно исецкан бели лук. На крају се прелије уљем зачињеним са мало алеве паприке и поспе сецканим першуновим листом.
Водите рачуна да паприка не прегори јер ће попримити горак укус.