Састојци:
За палачинке:
брашно 500 г
млеко 150 мл
кисела вода 200 мл
обична вода по потреби
прашак за пециво 1 кесица
шећер и со по 1 кк
јаја 2 ком
уље 100 мл
За филовање:
млевени ораси 150 г
шећер по жељи
За шато:
млеко1 л
брашно 2 кашике
жуманца 2 ком
ванилин шећер 1 кесица
шећер по укусуKако припремити:
Помешати брашно, прашак за пециво, со и шећер. Додати претходно измућена јаја, па све лепо измешати. Додати млеко, киселу воду и уље, и мешати тесто док се не разбију грудвице. Постепено додавати обичну воду док се смеса не уједначи и не буде ни превише густа а ни превише ретка (водена). Оставити да одстоји у фрижидеру 10 минута. Пећи палачинке у загрејаном тигању.
Kада су палачинке готове, сваку филовати млевеним орасима и кристал шећером.
За шато: 100 мл млека помешати са 2 кашике брашна и 2 жуманцета и добро измешати да нема грудвица. Остатак млека ставити да се кува са шећером и ванилин шећером. Kада почне да ври, уз стално мешање сипати припремљену смесу у млеко и кувати док се не згусне.
У ватросталну посуду или жељени плех поређати ред палачинака па их прелити делом припремљеног шатоа. Поново поређати ред палачинака и прелити их остатком шатоа. Одозго украсити са мало млевених ораха. Овако припремљене палачинке, оставити да одстоје на хладном месту неко време а потом их служити.
Пријатно!