Palačinke od krompira koje ćete prosto obožavati!
Sastojci:
1kg krompira
1 žumance
1 celo jaje
mali komad masla
malo soli
brašno po potrebi
džem po izboru
Priprema:
Kilogram krompira oljuštimo, obarimo i propasirama. U propasirani krompir dodamo 1 žumance, 1 celo jaje, mali komad masla, malo soli i malo brašna kako bi zamesili testo. Testo ne sme biti suviše meko. Za dobro umešano testo potrebno nam je oko pola sata. Dugo rađeno testo je uvek ukusnije, ali i kompaktnije te je lakše za dalju obradu.
Testo uobličimo u oblik hleba i podelimo na 12 delova… >>>>
Od svakod dela razvučemo oklagijom testo i uobličimo u oblik palačinke. Veličina palačinke se mora prilagoditi tiganju u kojem će se peći. Na zagrejanoj masti pečemo palačinke sa obe strane (potrebno je dosta masti, dodajemo je pri svakom obrtanju palačinke). Pečene palačinke mogu se filovati sa džemom po izboru, uviti u rolnu i posuti prah šećerom… A možete ih jesti i slane. Prijatno!