Sećate li se mirisa tek pečenih gurabija, dok ih baka vadi iz vrele pećnice? Mnogima je to jedna od najlepših uspomena na detinjstvo. Najčešće bi ih bake mesila zimi, nedeljom. Za vreme krize, kada kao deca nismo imali druge slatkiše, ovaj je bio omiljeni kom su se deca uvek radovala. Lak je za pripremu i ne zahteva mnogo sastojaka. Prisetite se i vi vaših detinjih trenutaka kroz fantastičan ukus gurabija!
Sastojci:
250gr masti
250gr šećera
3 jajeta
500gr brašna
(strugana kora limuna, po želji)
malo oraha
Način pripreme:
Umutiti 250gr masti sa 250gr šećera, dodati tri jajeta i struganu koru limuna. Na kraju sipati brašno i dobro izraditi testo. Praviti male loptice, prstom napraviti udubljenje u sredini, ređati u pleh i peći na umerenoj temperaturi, dok ne porumene. Treba da odstoje do upotrebe, da bi bile ukusnije.
Na gurabije se mogu, pre pečenja, utisnuti polovine oraha, lešnika, badema ili se mogu posuti seckanim orasima.
Prijatno! 🙂