Orasnice spadaju u tradicionalnu srpsku poslasticu i naše domaćice ih prave od davnina.
Lako se i brzo prave i mnogima su omiljen kolač.
Potrebni sastojci:
- 2 belanceta
- 250 g šećera u prahu
- 300 g mlevenih oraha
- 300 g seckanih oraha
- sok od 1/4 limuna
Dok pravite orasnice bitno je da budete uz njih dok se peku, jer mogu brzo da dobiju jaču boju i da se previše osuše i izgore.
Postupak:
1. Belanca umutite dok ne dobijete gusti beli šam. U sneg od belanaca dodajte šećer u prahu i mutite dok se ne dobije gušća masa. Na kraju dodajte mlevene orahe i sok od limuna bez pulpe.
2. Dobro izmešajte, ali nikako mikserom već drvenom varjačom blago okrećite belanaca sa orasima.
3. U veliku tepsiju stavite papir za pečenje. Testo podelite na otprilike 50 komada-kuglica. Svaku kuglicu dlanovima formirajte u valjak (5 cm), uvaljati u seckane orahe i blago krajeve saviti ka unutrašnjosti da se dobije oblik orasnice kao na slici.
4. Orasnice stavite u rernu prethodno zagrejanu na 200 stepeni ali odmah smanjite na 100 stepeni i pratite kojom brzinom se suše.
Treba da se suše oko 20 minuta. Tačno vreme zavisi od vaše rerne. Kada se ispeku izvadite tespiju i ostavite tako da se još ohlade i stegnu pa ih tek onda izvadite.
izvor:greta58