I ove godine u malom mestu na jugu Banata Kačarevu, održaće se poznata Slaninijada 2016. i trajaće od četvrtka 18. februara do ponedeljka 22. februara.
Kačarevci kažu da je slanina i vetar i život, ono što miriše i što se oseća u venama. Slanina se topi kada se mora, a jede uvek. Slanina je kao zdravlje.
Priča se da je kačarevačka slanina najbolja na zemljinoj kugli, kao što je banatski hleb najmekši na svetu. Slanina je za Banaćane oduvek bila antibiotik, sapunjarom su se lečili, kožurom podmazivali đermove. U Kačarevu najviše kažu vole sapunjaru. „Kod nas se slanina sapunjara voli kao devojka u selu“.
Slaninijada je manifestacija zasnovana na proizvodima od mesa koja reprezentuje tradicionalne gastronomske običaje i kuhinju stanovništva Južnog Banata. Kačarevo je mesto susreta dveju tradicija – starosedelačke tradicije, i one dođoške kolonističke, i tu je stvorena nova, izmešana verzija spremanja suvomesnatih proizvoda.
izvor: slaninijada