Njeguški stek je osmislio i prezentovao čuveni srpski kuvar i profesor srednje Ugostiteljske škole, Više hotelijerske škole, šef Intrkontinentala, Milovan, Mića, Stojanović.
Ostao je upamćen po tome što je osmislio oko 200 jela, bio je Titov kuvar, a njegov njeguški stek osvojio je zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu u Luksemburgu 1986. godine
Evo originalnog recepta za njeguški stek uzetog iz knjige Miće Stojanovića “Kako sam skuvao istoriju”.
Za njeguški stek vam je potrebno:
200g telećeg mesa
60g njeguske seckane prsute i
70g njeguskog sira
prstohvat sveže majcine dusice
vrlo malo soli.
Povrće:
brokoli
krompir
Priprema:
Sa mesa uklonite masne delove i blago ga posolite. Pršutu i sir iseckajte na sitnije parčiće, a zatim njima napunite meso i dodajte u njega malo majčine dušice. Meso preklopite i pecite ga na roštilju.
Jelo servirajte sa brokolijem i krompirom koji smo ispricali po tanjiru koji predstavlja “Gorski vijenac”.